Katya Verbrugghe

Katya Verbrugghe

Mijn levensdans


Ik dans sinds 2007 de 5Ritmes. Ik heb in 2014 de Waves training beeindigd en in 2018 heb ik de Heartbeat training volbracht.

De 5Ritmes dans is voor mij het meest waardevolle directe medium, dat me liet ontwaken in mijn levensenergie, wat hetzelfde is als kundalini energie. In de dans leerde ik mezelf deze sterke zachte energie te gronden in mijn lichaam, om zo verder te helen wat nodig was en is. Het gronden van mijn levensenergie waardoor ik meer en meer hier en nu kan leven i.p.v. alsmaar te reageren op alle innerlijke en uiterlijke impulsen.

Voor mij is dansen de weg om waar te nemen hoe aanwezig ik ben in mijn lichaam. Vanuit mijn lichaam mezelf waarachtig ontmoeten en laten bewegen wat er echt leeft, authentiek in beweging gaan, in verbinding met mijn gevoelens en emoties.
VOL-ledig zijn in mijn dans geeft me het gevoel van vrijheid, van ZIJN in dat moment, het geeft me een vrije, diepe ademhaling, het gevoel van één zijn met de wereld, één adem, één dans.
Dansen is altijd mijn passie geweest. Pas op latere leeftijd ontdekte ik het helende effect ervan. Ik ontmoette mezelf op ongekende terreinen en niveaus. Mijn grootste onbereikbare droom werd realiteit toen ik de danslessen van Vera overnam. Ik voelde me voor de leeuwen gegooid maar ik ging ervoor.
In dezelfde periode ontdekte ik de 5Ritmes wat voor mij een openbaring was. Onverklaarbaar voelde ik me aangetrokken en nam ik in 6 jaren aan intens veel 5Ritmes workshops deel waardoor ik lijfelijk ondervond hoe helend ze werken. Hierdoor ben ik volledig genezen van anorexia en van andere destructieve gedragingen. Daar waar een therapeut me niet kon bereiken deden de 5Ritmes het werk vanzelf (alhoewel niet zonder pijn en worstelingen).
Hierdoor ben ik nieuwsgierig geworden naar wat de mens bezielt om te leven zoals hij of zij leeft. Hoe en waarom de mensen in patronen blijven zitten. Wat doet jou bewegen, wat is jouw passie en wat is jouw angst die je tegenhoudt ten volle te leven.
Zelf heb ik altijd honger naar meer diepgang waardoor ik veel wat me lief is, heb moeten loslaten.

In 1999 ben ik afgestudeerd als “Voeding -en Gezondheidsconsulente”. Ik heb me verrijkt in een sjamanistische opleiding waardoor ik in verbinding kwam met de kracht van de natuur. De boeddhistische leer leerde me veel over de naaktheid van onze ziel. Naderhand ben ik vipassana gaan praktiseren en dit was mijn allereerste waarachtige innerlijke lichamelijke verbinding waarin ik gedeeltelijk ontwaakte én in een diepere bewuste ademhaling afdaalde. Daarnaast bracht “Transformational breathing” me in een nog diepere buikademhaling. Deze ervaringen integreerde ik in mijn dans en nog steeds ervaar ik hoe helend een bewuste ademhaling is. Moed, observatie, liefdevolle zachte aandacht en mijn ademhaling als barometer zijn mijn krachtige sleutels geweest én zijn dat nog steeds om meer en meer bewust te worden van de pure en simpele kracht van de eenheid in onszelf, verbonden met alles. Gepassioneerd de rijkdom van het leven beminnen door mijn schaduwzijden te omarmen, te accepteren en los te laten. Door het vertrouwen van de wijsheid van mijn dierbare lichaam, mijn thuis, gaat het vanzelf lijfelijk in transformatie en heelt het daar waar nodig is.

Nog steeds ben ik nieuwsgierig om bij te leren. Want de leraar zit in de leerling. In het boeddhisme leerde ik hoe krachtig nederigheid en mededogen zijn. Zo is nederigheid een kracht van aanvaarding, een kracht die de ander in zijn of haar waarde laat. Wat voor iedereen een grote leermeester is of zou kunnen zijn. Een kracht die verbindt in liefde en respect. Ja, de wereld zou er anders uitzien. Van zodra een leermeester zich naar iedereen kan openstellen als een leerling is hij een echte leermeester. Een leermeester wijst niet met de vinger maar buigt en dankt.
Vanuit deze waarden zal ik les geven in de 5Ritmes maar tevens als leerling les blijven volgen uit honger naar meer. Mijn passie om mezelf in elk ritme te verdiepen en te verenigen is oneindig en van onbeschrijflijke waarde.

Zoals de meesten me kennen, begeleid ik integer en met veel liefde en passie mijn groepslessen, alsook one to one. Ik volg intuïtief wat er nodig is opdat je je veilig mag voelen om te zijn wie je bent, je alle tijd gevend om te mogen ontplooien in jouw ware kracht, hier en nu.

Genegen groetjes,
Katya Verbrugghe

More

Getuigenissen


Ik ken Katya al jaren. Met de 5 ritmes was ik al wel eens in contact gekomen. Ik dans graag én het was een jaar om nog eens wat aan mezelfte werken dus ik dacht: “Laten we deze danscursus maar  even doen. ’t Zal zeker geen kwaad kunnen”
Ik had in de verste verte niet kunnen bedenken wat dit me allemaal zou brengen. Na 47 jaar leerde ik wat het is om vrouw te zijn. Ik ontdekte een stilte-plek in mijn baarmoeder, een heilige plek. Ik leerde om van daaruit elke stap authentiek en passioneel te nemen. Die plek verbinden met mijn voeren zorgde voor véél meer gronding. De stilte-plek dan weer verbinden met m’n hart zorgde dat het hart nog veel verder kan reiken, juist vanuit die gronding.
Ik leerde mijn kwetsbaarheid kennen en dat het goed is om daarin te gaan staan. Dat is juist héél krachtig. Dat is een heel andere energie dan krachtig zijn vanuit: “kijk eens wat ik allemaal kan!”
Ik ondervond hoe het lichaam dingen weet en het je komt tonen omdat je denken het heeft onderdrukt. Het kon wel eens heftig aan toe gaan in de les en ik had niet altijd even veel zin om de dingen aan te pakken maar je weet dat je gedragen wordt door de groep of door Katya. Nadien voel je je zoveel lichter dat het een zegening is!
Alleen al omdat dit een proces is voor vrouwen en enkel mét vrouwen, raad ik dit aan. Katya schept een héél veilige omgeving, telkens weer. Het heeft niets te maken met wat ik vroeger verstond onder “een vrouwenclubje”.
Dit heeft te maken met een oerkracht die in ieder van ons zit, met verbondenheid, met heling, met herstel van vrouwelijke energie, met elkaar en jezelf begrijpen als nooit tevoren.
DOEN Dames!
J.H. Wilrijk
_________________________

De ongoing “Sacred space” met Katya heb ik ervaren als een bijzondere reis: met reisgezellen, elk met hun eigen rugzak en met Katya als ervaren gids, met haar warme, krachtige en speelse persoonlijkheid.
Ze loodste ons dansend door bergen en dalen, moedigde ons aan om verder te gaan, tot buiten onze comfortzone. Ze creëerde een veilige sfeer en was steeds alert om te ondersteunen, waar nodig.
Ik heb gezweet, gezwoegd, geworsteld en gehuild. Ik heb ballast weggegraven, tot bij mijn bron. Deze helende reis heeft me thuisgebracht, heel dicht bij mezelf!
Ik ben Katya enorm dankbaar!
xx Christine G.
_________________________

Katya leidt deze groepen met een passie en een ongelooflijk groot hart waarin ze vanuit haar eigen reis anderen wegwijzers aanreikt om op pad te gaan. Haar transparantie en authenticiteit tijdens iedere les, iedere sessie opnieuw is een uitnodiging om dieper te duiken in je eigen unieke ziel…
Stefanie Maddens.
_________________________

“Vanuit  haar intens doorleefde belichaming begeleidt Katya je in deze vrouwencirkel  naar een diepe intimiteit  met jezelf en vandaaruit naar innige verbondenheid met de ander en met Het Leven.   Ik ben zeer dankbaar voor deze ervaring die voelt als het werkelijk leren ontvangen van mijn eigen vrouwelijkheid – yin- van waaruit alles  -yang-  op ongedwongen en natuurlijke wijze kan ontstaan.
Ik buig in diep respect. Hilde Van Gool
_________________________

Samen met mijn partner heb ik de Sexual Grounding bij Katya gedanst.
Ik dans al een paar jaren 5-Ritmes. Ik was blij verrast. Katya bouwt
het vertrouwen heel rustig op. Met relatief eenvoudige oefeningen kwam
ik op plekken in mezelf waar ik nog niet geweest was. We dansten lange
intense dagen. Het ging niet over seks maar over levenskracht, je
energie laten stromen en durven voelen wat er in mijn lichaam te
voelen valt. Zacht maken wat in mijn lichaam is vast gaan zitten en de
tijger in mezelf weer de ruimte, speelsheid en kracht te geven.

Mijn energie stroomt nog steeds krachtig door mijn lijf. Als ik me in
verbinding kwetsbaar voel, dan sluit ik me niet af maar voel ik wat er
te voelen valt en adem ik door. Zo kan ik mijn volgende stappen zetten
naar heelheid.

Ik voel me dankbaar voor de begeleiding van Katya. Vol warmte en een
liefdevolle zachte lach helpt ze je het te dragen en op eigen benen te
staan als je het moeilijk hebt. Haar warme wijze adviezen klinken soms
nog door in mijn oren als ik ze kan gebruiken. Dat gebeurde ook 2
nachten later na de training. Ik was in slaap gevallen met een
ongemakkelijk gevoel over een verschil tussen mijn vriendin en ik.
Midden in de nacht werd ik wakker. Ik kon de pijn helemaal voelen, heb
enorm gehuild in de armen van mijn vriendin. Ik voelde me het
kwetsbare jongetje van toen ik 4 jaar was. Ik kon erbij blijven, mijn
voeten voelen, doorademen en mijn energie bewegend houden. Ik ben een
groot stuk oud verdriet/pijn kwijt geraakt en weer heler geworden. De
energie stroomt veel makkelijker door mijn lijf.

Katya, met heel mijn hart, Bedankt!
Mark L. uit Apeldoorn