5Ritmes® – Waves – Workshops

5Ritmes® – Waves – Workshops

Quote

Movement is the movement of change. In my experience, if you put your psyche in motion it will heal itself. Movement is the medicine. Each of us has the power and responsibility to heal ourselves, to be our own medicine man or woman. Awakening our innate powers of being, loving, knowing, seeing and healing involves ongoing work at all levels and in all dimensions of our self. In your deepest center, you are the stillpoint. You are the rhythm beyond stillness, the feeling beyond compassion, the sexual energy beyond celibacy, the life force beyond death, the vibration beyond inspiration. The moving center is within you.

Gabrielle Roth

Gabrielle Roth


Wat zijn de 5Ritmes®


De 5Ritmes zijn ontwikkeld door Gabrielle Roth. Het is een dynamische en expressieve meditatieve dansvorm die streeft naar heelheid van lichaam, hart en geest.

Deze dansvorm wordt gegeven in een wave, een golf die begint met flow om dan over te gaan in staccato, chaos, lyrisch en te eindigen in stilte.

FLOW is het ritme van de kracht van aanwezig zijn, voeten volgen, aarde, vloeiende stromende beweging, thuis komen in je lichaam, inademen, ontvangen.

STACCATO is het ritme van de liefde, je bekken, je vuur wakker maken, je hart dat wordt gedragen en gevoed door je vuur, begin en einde, focus, duidelijk, expressie, structuur, zuiver, uitademend, gevend, beschermend.

CHAOS is het ritme van de kracht van het weten, hoofd leegmaken, water, loslaten, overgave aan de beat van staccato en het vloeiende vrouwelijke.

LYRISCH is het ritme van de kracht van het zijn, van ons creatieve zijn, handen, lucht, licht, ruimte, gewichtloos.

STILTE is het ritme van de kracht van heling, van heelheid, eenheid, adem, bewust aanwezig in het hier en nu.

Waarom dansen we de 5Ritmes?

Ons lichaam is onze bijbel, onze tempel met een bibliotheek zo groot als het universum. Door het vertrouwen van de wijsheid van ons dierbare lichaam, onze thuis, gaat het opnieuw leren vanzelf in helende transformatie te gaan zonder enige inspanning.
Sommigen onder ons lopen traumatische ervaringen op en bijna iedereen draagt negatieve ervaringen mee die opgeslagen liggen in ons onderbewustzijn. Dit kan maken dat we in negatieve gedachten en oordelen blijven cirkelen. En op die ervaringen ontstaan er verdedigingsmechanismes. Het is dan ook heel logisch dat we dan niet geloven in geluk en voorspoed op eender welk niveau. We hebben hierdoor vele overtuigingen en programmeringen van waaruit we dus niet waarachtig leven. Om ons hiervan te ontwapenen dansen we de 5Ritmes, om te ontwaken in een zuiver liefdevol zijn. Het leven voluit te proeven in al zijn facetten, voluit te leven in ieder moment. Bezield te leven.

Jouw eerste les:
Iedere les begint met een zachte opbouw met ondersteunende muziek die je doet aankomen in de ruimte.  Jezelf dit gunnen is echt niet onbelangrijk. Hier geef ik nog geen instructies, wel de uitnodiging om met je lichaam in verbinding te gaan. Na ongeveer 40 min begeleid ik je met simpele instructies om bewuster in beweging te komen door specifiek onze lichaamsdelen in authentieke beweging te brengen. Vervolgens duiken we in een oefening om het medicijn van één van de 5Ritmes te proeven. En van hieruit dansen we dan samen een wave. Ieders op zich en of in verbinding met de ander. Niets is verplicht.
Op het einde sluiten we samen af in een cirkel en is er ruimte om ervaringen woorden te geven.
Want tijdens de dans praten we niet. Je mag wel alle gevoelens en emoties ruimte en expressie geven. Meer dan welkom. Het is net gezond om deze energieën bestaansrecht te geven. Maar niets is verplicht.

Maar als een nieuwkomer weet dan dat je niet na één les het medicijn gaat belichaamd hebben. Volg op zijn minst 5 lessen om iets belichaamd te begrijpen. Ik dans dit medicijn nu 10 jaar en ik blijf mezelf ontwapenen van overtuigingen en patronen die me niet dienen. Maar in die 10 jaar is er ontzettend veel getransformeerd. De 5Ritmes map is een oceaan van wijsheid dat maar met mondjesmaat kan geabsorbeerd worden. Daarom is iedere les een ander ervaring. Sommige ervaar je als helend en andere juist de opposit. Hierin ligt nu net het medicijn. Omdat de 5Ritmes alles vertegenwoordigen.

Waar houden we rekening mee:

We hebben respect voor ieders zijn of haar lichaamsgrens.
In je eigen ruimte authentiek zijn is een kracht en een voorbeeld voor de ander.
We dansen met onze ogen open voor de veiligheid van elkaar.
Ons lichaam draagt de micro / macro in zich. Het universum spiegelt iedere ster in ons. Je mag dus minuscuul in beweging zijn en gaan. Alsook de hele ruimte vullen. De beweging is het allerbelangrijkste medicijn, ook als je moe bent. Want hoe jouw beweging eruit ziet maakt niet uit. Hierin bestaan geen beginners of gevorderden. Je bent wie je bent in het moment en daarin mag je relaxen waardoor je energie opneemt.

En dank je om je gsm op stil te zetten tijdens de dans.


Open lessen 'Waves' en 'Sweat Your Prayers'


Je bent altijd welkom met of zonder ervaring, vanaf 16 jaar.
(voor jongere leeftijd contacteer me vooraf)

Investering: 16€
Ter plaatse te betalen voor aanvang van de les of per overschrijving.

te Mortsel op maandagavond open les 5Ritmes
19u30 – 22u00
Walpurgis
Deurneleitje 6
2640 Mortsel

te Mortsel op vrijdagavond “Sweat Your Prayers”
19u30 – 22u00
Walpurgis
Deurneleitje 6
2640 Mortsel

te Sint-Job-in-‘t-Goor op zaterdagochtend (een gesloten reeks van 5 ochtenden)
11u00 – 13u00 

Inner Balance Center
Frans De Meyerstraat 1C
2960 Sint-Job-in-‘t-Goor

Sweat Your Prayers®
To sweat is to pray, to make an offering of your innermost self. Sweat is holy water, prayer beads, pearls of liquid that release your past. Sweat is an ancient and universal form of self healing, whether done in the gym, the sauna, or the sweat lodge. I do it on the dance floor. The more you dance, the more you sweat. The more you sweat, the more you pray. The more you pray, the closer you come to ecstasy. ~ Gabrielle Roth. (Book:Sweat Your Prayers)

Sweat your Prayers® is een 5Ritmes® dynamische meditatievorm waarin we door de 5Ritmes wave bewegen: flow, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Om samen een moment te creëren waarin we thuis mogen komen, wel of niet in verbinding met de ander. Samen in een groep vrij en voluit mogen bewegen met wat is.
Voordat de wave begint, is er een begeleiding om je lichaam met bewuste aandacht in beweging te brengen d.m.v. de Bodyparts. Na deze opwarming is er geen begeleiding meer met woorden, alleen nog via de muziek.
Voor nieuwkomers raad ik aan om allereerst aan een paar begeleidde lessen deel te nemen bij een erkende leraar, hierdoor kom je tot een beter belichaamd begrijpen van de 5Ritmes.

Iedereen welkom vanaf 16 jaar, met of zonder ervaring.

Tot op de dansvloer.

 

Workshops


 
 

“I am the chocolate”
waves level workshop
for women only
25 mei
10h30 – 17h30

____________________________

 

“I am the chocolate” waves level workshop, for women only.
Zaterdag 25 mei van 10h30 – 17h30
____________________________________________________________

Mag jij je sensueel voelen eender waar je bent?
Voel jij je heerlijk zacht aanwezig in je lichaam?

Elk ritme draagt een kracht en een schaduwzijde dat in ieder van ons leeft. Ze zijn er om ons te bekrachtigen. De kwaliteit van het eerste ritme flow, ontvankelijke en sensueel zijn, is een overheerlijk gevoel. Maar meestal wordt dit element gebruikt om de ander te verleiden. En vooral in de media zoals je wel weet. De bedrijven hebben jou meer nodig dan jij hen. Het smaakt voor korte duur meestal overheerlijk, maar het heeft dikwijls een bittere nasmaak omdat je misbruikt wordt, en om dit niet te voelen ga je verder in deze loop. Ken je dat? Het gebeurd meestal onbewust, je raakt er verslaafd aan, je wordt er afhankelijk van. Eigenlijk wil je een innerlijke leegte opvullen! Of je hebt helemaal weerstand tegen dit alles. (ook niet vervullend)
In deze workshop geef ik je tools om jezelf sensueel te vervullen zonder beroep te doen op iets buiten jou.
Ik neem je mee in een diep veld van sensualiteit met jezelf met als doel dit zalige helende vrouwelijke parfum te belichamen. Jezelf de toestemming te geven deze zachte ontvankelijke kracht te ontvangen. Je eigen goddelijke sensuele helende verzorgende chocolade te zijn. JE EIGEN CHOCOLADE TE WORDEN. Je er helemaal aan over te geven, van top tot teen!

Jij en iedereen is welkom in dit zalig warme chocolade bad.

_______________________________

Praktisch “I am the chocolate’

Wil je graag deelnemen
Klik hier voor inschrijving.

Waar:
Walpurgis
Tuinzaal
Deurneleitje 6
2640 Mortsel

Investering:
85€
65€ (betaald voor 16 april)

 
“SEXUAL GROUNDING 5 RHYTHMS® DANCE”
workshop voor mannen en vrouwen 
10 juli t/m 14 juli
_______________________________________

 

In deze vijfdaagse workshop gaan we bewust met onze seksuele energie in beweging. Wie ben jij in deze energie. De levenskracht van waaruit we geboren zijn. De kwetsbare kracht die naturel creatief is, van waaruit we nieuwe prachtige creaties doen ontstaan.

“Living our pure tender beauty in a passionate field of gratitude. Because we are sexual human beings, YES or YES!”

Maar velen durven van hieruit niet meer te leven. Het is gedeeltelijk of helemaal op slot gezet. Of velen onderdrukken het, zowel mannen als vrouwen. Mogen we erin staan en hoe gaan we ermee om.

Want er is inderdaad op seksueel gebied nog een groot taboe. Bij velen begint dit al in onze opvoeding. We weten allemaal dat dit het veld is waar het meeste misbruik gebeurt.
Op verschillende gebieden verkrampen we of worden we misleid in de verleiding door de ander en door de alledaagse media. Of we gaan het proberen te negeren, wat in het onderbewustzijn niet kan.

We gaan van alles leven dat ons “even” vervult, omdat we deze levensenergie niet laten stromen. We voelen ons niet bevredigd. Dus gaan we verslavingen aan om dit gat op te vullen (suiker, media, tv, winkelen, alcohol, enz.). Alsook seksverslaving, waarin iets fundamenteels gemist word, vandaar de titel “Sexual Grounding”.
Deze verslavingen zijn niet om te veroordelen, ze kunnen een leraar zijn om te zien wanneer jij je niet vervult voelt, ja ik zeg duidelijk “vervult VOELT”.

En in relaties draait het daarom dan ook dikwijls rond macht en onmacht zoals we over de hele wereld kunnen zien.

Daarom nodig ik je uit om samen sensueel passioneel jezelf intiem te ontmoeten. Het mogen zijn in wie je waarachtig bent. VOL LEDIG één met je levenskracht. Het woord seksueel afpellen tot iets moois.

Het BELICHAAMD leven beleven, naturel PASSIONEEL!!!

Dit samen dansen brengt een ongelooflijk sterke kracht van energie waarmee we elkaar voeden omdat we mogen seksueel zijn, onze natuurlijke staat van zijn.

_________________________________________________

PRAKTISCH “SEXUAL GROUNDING 5 RHYTHMS® DANCE”

Wil je graag deelnemen
Klik hier voor inschrijving.

Wanneer
5 dagen
10 juli t/m 14 juli 2019
10u30 – 17u30

Investering
350€
OF 300€ indien je voor 8 april betaald hebt

Waar
Walpurgis
Deurneleitje 6
2640 Mortsel – Antwerpen

 
 

“Sacred Space”
ongoing voor vrouwen begeleidt door Katya Verbrugghe
gesloten groep
te Mortsel.

NIEUWE DATUM KOMT NOG
___________________________________________________________

 

Zowel vrouwen als mannen hebben blokkades opgelopen rond intimiteit met zichzelf.
In deze ongoing voor vrouwen, gaan we ons samen acht zondagen verdiepen in onze natuurlijke kracht, onze vitale levensenergie, die ook wel libido genoemd wordt en waarop de nodige labels kleven.
Ook nemen we onbewust de overtuigingen van onze ouders mee. Hoe kijken onze ouders naar deze energie? Eren ze deze natuurlijke kracht?
Wij kunnen als vrouw onze baarmoeder zuiveren van overtuigingen en van energieën die ons vervuilden. Onze baarmoeder is onze kern, normaal gezien een basis van dragende liefde. Hierin huist onze ziel indien wij daarin bewust en ontspannen kunnen aanwezig zijn. Van hieruit ademen en onszelf omarmen, maakt dat ons hart gedragen wordt door onze eigen bron en zorgt ervoor dat het gedragen wordt door een bezield huis. Hierdoor scheppen we onze eigen veiligheid om ons over te geven aan het leven. Te leren leven vanuit onze intuïtie, met vallen en opstaan te leren vertrouwen. Want er is niets te verliezen, alleen maar te winnen, alsmaar meer leren genieten in het hier en nu.

Het is een energie die over de hele wereld sexueel wordt misbruikt. Een energie die een verlangen oproept waarmee velen het buiten zichzelf gaan zoeken. En dat terwijl het een energie is om diep te eren. Als we deze energie ontvangen en niet misbruiken, heelt ze ons lichaam en onze ziel waardoor onze spirit ruimte krijgt om te creëren waarvoor je komt. Ze geeft een onnoembare levensvreugde en het is de kern van onvoorwaardelijke liefde.
Ook van hieruit onze grenzen aangeven en ons niet meer laten misbruiken!

We werken met verschillende oefeningen om ons te verzachten en te ontplooien als ook met de map van de 5Ritmes. Van hieruit dansen we om meer lichaamsbewustzijn te verkrijgen. En ook om onze oefeningen te bekrachtigen en om ze te integreren.

______________________________________

PRAKTISCH Sacred Space ongoing 

Wanneer
Acht  zondagen
10u – 18u

Focus op:
Grounding in intimacy
Opening & Closing in receiving
Sensuality into passion
Borders
Surrender
Rejoice
One in spirit, one in breath
Ritual theater