5Ritmes® – Waves – Workshops

5Ritmes® – Waves – Workshops

Quote

Movement is the movement of change. In my experience, if you put your psyche in motion it will heal itself. Movement is the medicine. Each of us has the power and responsibility to heal ourselves, to be our own medicine man or woman. Awakening our innate powers of being, loving, knowing, seeing and healing involves ongoing work at all levels and in all dimensions of our self. In your deepest center, you are the stillpoint. You are the rhythm beyond stillness, the feeling beyond compassion, the sexual energy beyond celibacy, the life force beyond death, the vibration beyond inspiration. The moving center is within you.

Gabrielle Roth

Wat zijn de 5Ritmes®


De 5Ritmes zijn ontwikkeld door Gabrielle Roth. Het is een dynamische en expressieve meditatieve dansvorm die streeft naar heelheid van lichaam, hart en geest.

Deze dansvorm wordt gegeven in een wave, een golf die begint met flow om dan over te gaan in staccato, chaos, lyrisch en te eindigen in stilte.

FLOW is het ritme van de kracht van aanwezig zijn, voeten volgen, aarde, vloeiende stromende beweging, thuis komen in je lichaam, inademen, ontvangen.

STACCATO is het ritme van de liefde, je bekken, je vuur wakker maken, je hart dat wordt gedragen en gevoed door je vuur, begin en einde, focus, duidelijk, expressie, structuur, zuiver, uitademend, gevend, beschermend.

CHAOS is het ritme van de kracht van het weten, hoofd leegmaken, water, loslaten, overgave aan de beat van staccato en het vloeiende vrouwelijke.

LYRISCH is het ritme van de kracht van het zijn, van ons creatieve zijn, handen, lucht, licht, ruimte, gewichtloos.

STILTE is het ritme van de kracht van heling, van heelheid, eenheid, adem, bewust aanwezig in het hier en nu.

Waarom dansen we de 5Ritmes?
Ons lichaam is onze bijbel, onze tempel met een bibliotheek zo groot als het universum. Door het vertrouwen van de wijsheid van ons dierbare lichaam, onze thuis, gaat het opnieuw leren vanzelf in helende transformatie te gaan zonder enige inspanning.
Sommigen onder ons lopen traumatische ervaringen op en bijna iedereen draagt negatieve ervaringen mee die opgeslagen liggen in ons onderbewustzijn. Dit kan maken dat we in negatieve gedachten en oordelen blijven cirkelen. En op die ervaringen ontstaan er verdedigingsmechanismes. Het is dan ook heel logisch dat we dan niet geloven in geluk en voorspoed op eender welk niveau. We hebben hierdoor vele overtuigingen en programmeringen van waaruit we dus niet waarachtig leven. Om ons hiervan te ontwapenen dansen we de 5Ritmes, om te ontwaken in een zuiver liefdevol zijn. Het leven voluit te proeven in al zijn facetten, voluit te leven in ieder moment. Bezield te leven.

Jouw eerste les:
Iedere les begint met een zachte opbouw met ondersteunende muziek die je doet aankomen in de ruimte.  Jezelf dit gunnen is echt niet onbelangrijk. Hier geef ik nog geen instructies, wel de uitnodiging om met je lichaam in verbinding te gaan. Na ongeveer 40 min begeleid ik je met simpele instructies om bewuster in beweging te komen door specifiek onze lichaamsdelen in authentieke beweging te brengen. Vervolgens duiken we in een oefening om het medicijn van één van de 5Ritmes te proeven. En van hieruit dansen we dan samen een wave. Ieders op zich en of in verbinding met de ander. Niets is verplicht.
Op het einde sluiten we samen af in een cirkel en is er ruimte om ervaringen woorden te geven.
Want tijdens de dans praten we niet. Je mag wel alle gevoelens en emoties ruimte en expressie geven. Meer dan welkom. Het is net gezond om deze energieën bestaansrecht te geven. Maar niets is verplicht.

Maar als een nieuwkomer weet dan dat je niet na één les het medicijn gaat belichaamd hebben. Volg op zijn minst 5 lessen om iets belichaamd te begrijpen. Ik dans dit medicijn nu 10 jaar en ik blijf mezelf ontwapenen van overtuigingen en patronen die me niet dienen. Maar in die 10 jaar is er ontzettend veel getransformeerd. De 5Ritmes map is een oceaan van wijsheid dat maar met mondjesmaat kan geabsorbeerd worden. Daarom is iedere les een ander ervaring. Sommige ervaar je als helend en andere juist de opposit. Hierin ligt nu net het medicijn. Omdat de 5Ritmes alles vertegenwoordigen.

Waar houden we rekening mee:
We hebben respect voor ieders zijn of haar lichaamsgrens.
In je eigen ruimte authentiek zijn is een kracht en een voorbeeld voor de ander.
We dansen met onze ogen open voor de veiligheid van elkaar.
Ons lichaam draagt de micro / macro in zich. Het universum spiegelt iedere ster in ons. Je mag dus minuscuul in beweging zijn en gaan. Alsook de hele ruimte vullen. De beweging is het allerbelangrijkste medicijn, ook als je moe bent. Want hoe jouw beweging eruit ziet maakt niet uit. Hierin bestaan geen beginners of gevorderden. Je bent wie je bent in het moment en daarin mag je relaxen waardoor je energie opneemt.
En dank je om je gsm op stil te zetten tijdens de dans.

_________________

En er is Sweat Your Prayers voor alle dansers die een wave willen dansen zonder woordelijke begeleiding.
Sweat your Prayers is een 5Ritmes dynamische meditatievorm waarin we door de 5Ritmes wave bewegen: flow, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Om samen een moment te creëren waarin we thuis mogen komen, wel of niet in verbinding met de ander. Samen in een groep vrij en voluit mogen bewegen met wat is.
Voordat de wave begint, is er een begeleiding om je lichaam met bewuste aandacht in beweging te brengen d.m.v. de Bodyparts. Na deze opwarming is er geen begeleiding meer met woorden, alleen nog via de muziek.
Voor nieuwkomers raad ik aan om allereerst aan een paar begeleidde lessen deel te nemen bij een erkende leraar, hierdoor kom je tot een beter belichaamd begrijpen van de 5Ritmes.

~ Gabrielle Roth. (Book:Sweat Your Prayers)
To sweat is to pray, to make an offering of your innermost self. Sweat is holy water, prayer beads, pearls of liquid that release your past. Sweat is an ancient and universal form of self healing, whether done in the gym, the sauna, or the sweat lodge. I do it on the dance floor. The more you dance, the more you sweat. The more you sweat, the more you pray. The more you pray, the closer you come to ecstasy.

 


Open lessen 'Waves' en 'Sweat Your Prayers'


Je bent altijd welkom met of zonder ervaring, vanaf 16 jaar.
(voor jongere leeftijd contacteer me vooraf)

Investering: 16€
Ter plaatse te betalen voor aanvang van de les of per overschrijving.
Studentenkorting: 12€

te Mortsel op maandagavond open les 5Ritmes
19u30 – 22u00 (zie kalender)
Walpurgis
Deurneleitje 6
2640 Mortsel

te Mortsel op vrijdagOCHTEND “Sweat Your Prayers”
10u00 – 12u00 (zie kalender)
Walpurgis
Deurneleitje 6
2640 Mortsel

te Mortsel op vrijdagAVOND “Sweat Your Prayers”
19u30 – 22u00 (zie kalender)
Walpurgis
Deurneleitje 6
2640 Mortsel

te Mortsel op zondagochtend “Sweat Your Prayers”
11u00 – 13u00 (zie kalender)
Walpurgis
Deurneleitje 6
2640 Mortsel

te Brussel op zondagochtend “Moving your spirit”
10u30 – 12u30 (zie kalender)
GC Nohva
Peter Benoitplein 22
1120 Neder-Over-Heembeek

te Aken op vrijdagavond 
19u45 – 22u00 (zie kalender)
Shed Halle
Reichsweg 30
52066 Aachen
Germany

 

Workshops

 

“DIA DE LOS MUERTOS”
1 november
13u00 – 18u00

______________________________________

In deze workshop eren en vieren we de dood. In onze Belgische cultuur is dit heel ongewoon,
terwijl de Mexicanen dit ieder jaar op 1 & 2 november uitbundig vieren.

Zelf kan ik me daar helemaal in vinden.
De dood is in iedere seconde aanwezig en hierdoor is onze overlevingskracht onbewust heel aanwezig. Op vele manieren vieren we het leven, terwijl de dood evenwaardig mag gevierd worden.

Ik nodig je dus heel graag uit om via dans en beweging de dood van jezelf en/of die van een ander dankbaar samen in groep te vieren.
Allereerst maken we samen een altaar waarin we ‘de dood’ en ‘de doden’ eren.
We dansen met krachtige intenties en leggen daarin de kracht van vreugde, en de kracht van dankbaarheid voor wat was en is.

Van harte welkom.

 

________________

Wanneer 
1 November
13u00 – 18u00

Waar
Het kerkje van Milligem
Groenenbroekstraat 22
2520 Ranst

Investering
65€
55€ ingeschreven en betaald voor 15 oktober
Argenta:
BE 12 9730 3440 2092

Inschrijven KLIK HIER
 

“PRAYERS INTO TRANCE”
5 RHYTHMS® WORKSHOP
5 Januari

_________________________________

 

We dansen drie maal een wave om je wens, je verlangen, je intentie, je passie in de dans neer te zetten. Dat watje NU wil leven, maar wat nog op de achtergrond ademt.
We gaan er bewust driemaal vanuit een andere beweging in gaan staan. Om van hieruit een statement neer te zetten zodat het zaad is gelegd. Om te eindigen in de zorg hoe jouw zaadje iedere dag verzorgd wil worden. Jouw wortels net dat geven watnodig is om in liefdevolle aandacht te groeien tot dat het klaar is om geboren te worden. Jezelf er helemaal mee verenigen en dit neerzetten in volle aandacht, dit dansend manifesteren.
Drie maal is een krachtige manifestatie.

Je bent welkom vanaf 11u30 en we beginnen stipt om 12u00 tot 18u00
Het vraagt van ons energiesysteem veel om gewoon al aan te komen.  Laat ons elkaar daarom hierin vooral respecteren en de ruimte geven door op TIJD te komen. Indien je door omstandigheden toch later aankomt. Niet stressen, ik geloof echt dat je je best hebt gedaan.

Waar
Walpurgis
Deurneleitje 6
2640 MORTSEL

Investering
65€ of 55€ betaald voor 8 dec.
Argenta:
BE 12 9730 3440 2092

Inschrijven KLIK HIER

 
“SEXUAL GROUNDING 5 RHYTHMS® DANCE”
workshop voor mannen en vrouwen 
nieuwe datum komt eraan
_______________________________________

 

In deze vijfdaagse workshop gaan we bewust met onze seksuele energie in beweging. Wie ben jij in deze energie. De levenskracht van waaruit we geboren zijn. De kwetsbare kracht die naturel creatief is, van waaruit we nieuwe prachtige creaties doen ontstaan.

“Living our pure tender beauty in a passionate field of gratitude. Because we are sexual human beings, YES or YES!”

Maar velen durven van hieruit niet meer te leven. Het is gedeeltelijk of helemaal op slot gezet. Of velen onderdrukken het, zowel mannen als vrouwen. Mogen we erin staan en hoe gaan we ermee om.

Want er is inderdaad op seksueel gebied nog een groot taboe. Bij velen begint dit al in onze opvoeding. We weten allemaal dat dit het veld is waar het meeste misbruik gebeurt.
Op verschillende gebieden verkrampen we of worden we misleid in de verleiding door de ander en door de alledaagse media. Of we gaan het proberen te negeren, wat in het onderbewustzijn niet kan.

We gaan van alles leven dat ons “even” vervult, omdat we deze levensenergie niet laten stromen. We voelen ons niet bevredigd. Dus gaan we verslavingen aan om dit gat op te vullen (suiker, media, tv, winkelen, alcohol, enz.). Alsook seksverslaving, waarin iets fundamenteels gemist word, vandaar de titel “Sexual Grounding”.
Deze verslavingen zijn niet om te veroordelen, ze kunnen een leraar zijn om te zien wanneer jij je niet vervult voelt, ja ik zeg duidelijk “vervult VOELT”.

En in relaties draait het daarom dan ook dikwijls rond macht en onmacht zoals we over de hele wereld kunnen zien.

Daarom nodig ik je uit om samen sensueel passioneel jezelf intiem te ontmoeten. Het mogen zijn in wie je waarachtig bent. VOL LEDIG één met je levenskracht. Het woord seksueel afpellen tot iets moois.

Het BELICHAAMD leven beleven, naturel PASSIONEEL!!!

Dit samen dansen brengt een ongelooflijk sterke kracht van energie waarmee we elkaar voeden omdat we mogen seksueel zijn, onze natuurlijke staat van zijn.

_________________________________________________

PRAKTISCH “SEXUAL GROUNDING 5 RHYTHMS® DANCE”

Wanneer
Volgende datum komt eraan.

Investering
350€

 
 

Workshops die zeker terug aangeboden worden:

I am the chocolate one day workshop for women only.

Acceptance – Waves and Heartbeat workshop.

Prayers into Trance  – Waves workshop.

El Dia De Los Muertos  – Waves workshop.

Addicted or NOT  – Waves workshop.

Roots of Breath – Waves workshop.

The gift of Trust  – Waves workshop.

Being Touched  – Waves workshop.

Transitions  – Waves workshop.

 

____________________________________________

 

De vrouwen ongoing gaat zeker opnieuw door. Datum komt nog.

 

“Sacred Space”
ongoing voor vrouwen begeleidt door Katya Verbrugghe
gesloten groep
te Mortsel.

NIEUWE DATUM KOMT NOG
___________________________________________________________

 

Zowel vrouwen als mannen hebben blokkades opgelopen rond intimiteit met zichzelf.
In deze ongoing voor vrouwen, gaan we ons samen acht zondagen verdiepen in onze natuurlijke kracht, onze vitale levensenergie, die ook wel libido genoemd wordt en waarop de nodige labels kleven.
Ook nemen we onbewust de overtuigingen van onze ouders mee. Hoe kijken onze ouders naar deze energie? Eren ze deze natuurlijke kracht?
Wij kunnen als vrouw onze baarmoeder zuiveren van overtuigingen en van energieën die ons vervuilden. Onze baarmoeder is onze kern, normaal gezien een basis van dragende liefde. Hierin huist onze ziel indien wij daarin bewust en ontspannen kunnen aanwezig zijn. Van hieruit ademen en onszelf omarmen, maakt dat ons hart gedragen wordt door onze eigen bron en zorgt ervoor dat het gedragen wordt door een bezield huis. Hierdoor scheppen we onze eigen veiligheid om ons over te geven aan het leven. Te leren leven vanuit onze intuïtie, met vallen en opstaan te leren vertrouwen. Want er is niets te verliezen, alleen maar te winnen, alsmaar meer leren genieten in het hier en nu.

Het is een energie die over de hele wereld sexueel wordt misbruikt. Een energie die een verlangen oproept waarmee velen het buiten zichzelf gaan zoeken. En dat terwijl het een energie is om diep te eren. Als we deze energie ontvangen en niet misbruiken, heelt ze ons lichaam en onze ziel waardoor onze spirit ruimte krijgt om te creëren waarvoor je komt. Ze geeft een onnoembare levensvreugde en het is de kern van onvoorwaardelijke liefde.
Ook van hieruit onze grenzen aangeven en ons niet meer laten misbruiken!

We werken met verschillende oefeningen om ons te verzachten en te ontplooien als ook met de map van de 5Ritmes. Van hieruit dansen we om meer lichaamsbewustzijn te verkrijgen. En ook om onze oefeningen te bekrachtigen en om ze te integreren.

______________________________________

PRAKTISCH Sacred Space ongoing 

Wanneer
Acht  zondagen
10u – 18u

Focus op:
Grounding in intimacy
Opening & Closing in receiving
Sensuality into passion
Borders
Surrender
Rejoice
One in spirit, one in breath
Ritual theater